Midzomernachtsdroom (2007)

Fabel door: William Shakespeare
(Luchtig bewerkt voor het NRT)
Regie: Frans van Diessen

Rolverdeling:

Boswezen – Marie-Louise Mollen
Theseus – Ad Borremans
Hyppolita – Marianne Maas
Hermia – Linda Antonius
Demetrius – Arie van den Berk
Lysander – John Huijbregts
Helena – Neeltje Lauwers
Kweepeer – Francine van Gorp
Spoel – Thijs Bierens
Snuit – Piet Sanders
Fluit – Dré Wouters
Puck – Marjon Vosters
Oberon – Louis Vosters
Titania – Els Vosters
Amarillys – Arianne de Kruijf
Bosaardbei – Joke Peijnenburg (NRT-Jeugd)
Mot – Renée Hermans (NRT-Jeugd)
Duizendschoon – Bregje Valckx (NRT-Jeugd)
Rozebottel – Juul Kennis (NRT-Jeugd)

Inhoud:

Het magische verhaal “Midzomernachtsdroom” over elfen, liefdesdrankjes, betoverde ezels en natuurlijk de zoete liefde, blijft ons altijd weer verbazen.
Het NRT neemt U mee in de verwondering, waarin de echte wereld en de droomwereld samenkomen. Magie, dromen en humor met de knipoog van een elf.
Theseus, hertog van Athene, kondigt zijn huwelijk aan met Hippolyta. Maar Theseus wordt in zijn privé-aangelegenheden gestoord. Er wordt van hem verlangd, dat hij recht spreekt over de ongehoorzaamheid van Hermia.
Hermia is verliefd op Lysander en wil niet trouwen met Demetrius, die door haar vader voor haar was uitgekozen.
Theseus geeft Hermia vier dagen en nachten bedenktijd, om bij volle maan met een definitief besluit te komen. Bij volle maan wordt namelijk ook het huwelijk van Theseus en Hippolyta voltrokken. Hermia en Lysander besluiten te vluchten.
Als Helena, Hermia’s vriendin, van dit geheime plan hoort, licht zij Demetrius in, hopend zijn liefde daarmee te winnen. Maar Demetrius wijst haar af. Ze achtervolgen echter het gevluchte paar ’s-nachts naar het bos.
Dan begint de droom van vier lange nachten in het bos bij Athene.
Ondertussen komt ook een groep handwerklieden samen om te repeteren. Zij willen het toneelstuk van Pyramus en Thisbé opvoeren bij het bruiloftsfeest van Theseus en Hippolyta.
De heersers over het bos, elfenkoning Oberon en elfenkoningin Titania hebben ruzie. Titania weigert haar wisselkind¹) af te staan. Daarom laat Oberon, uit wraak, zijn dienaar en plaaggeest Puck een bloem halen. Het sap van die bloem heeft toverkracht en zorgt er voor dat Titania verliefd zal worden op het eerste levende wezen dat ze ziet. Oberon druppelt dit sap in de ogen van Titania. Daardoor wordt ze uitzinnig verliefd op Spoel, een van de handwerklieden, die door Puck in een ezel is veranderd.
Oberon wil ook de ronddwalende liefdesparen helpen en draagt Puck op ook Demetrius het sap toe te dienen. Maar Puck vergist zich en wil zijn fout herstellen. Maar dan is de verwarring compleet.
Ons voltallige NRT staat op het toneel om hun Midzomernachtsdroom op U los te laten. Worden de verwarde liefdesgeesten toch nog op het rechte pad gebracht??? De koude winteravonden worden warm met deze feeërieke komedie.
¹) wisselkind = een kind dat zij (volgens goed elfengebruik) geroofd heeft van een Indische koning.

Foto’s

Recencies